ОТВОРЕНИ ЛИСТИ

Qëndrim, Diskutim, Informacion

Advanteges of the open list system

June 21st, 2012 by marijana | Нема коментари

The open list system, on one hand, preserves the advantage of the majority systems in personal selection of candidates, and on the other hand is better than the closed list system because it gives more options from which the voters can choose. The candidates elected by this system are more motivated to fulfill their promises [...]


Proposals for improvement

June 21st, 2012 by marijana | Нема коментари

 Citizen Association MOST is a national organization that works to empower and mobilize citizens to strengthen Macedonia’s democratic culture, increase the democratic capacity of civic organizations, institutions and political actors, and to work through sustainable partnerships. MOST’s mission includes work on improvement of the electoral systems in the country. The organization launched the campaign “Your [...]


Kapaciteti i administratës zgjedhore për zbatimin e modelit zgjedhor me lista të hapura

March 22nd, 2012 by marijana | Нема коментари

Modeli proporcional për zgjedhjen e deputetëve në Parlamentin e RM-së me lista të mbyllura që ishte vënë në vitin 2002 i tregoi në praktikë anët e tij të mira. Mirëpo, shikuar nga aspekti i sotëm i funksionimit të sistemit politik në RM, Parlamenti si shtyllë e proceseve demokratike në demokracinë parlamentare dhe përgjegjësia e deputetëve [...]


Fund i shkëlqyer nga cikli i debateve

March 19th, 2012 by marijana | Нема коментари

Më 14 mars u mbajt edhe debati i fundit i parashikuar në kuadër të këtij cikli nga fushata “Zgjedhja jote të jetë person”. Edhe qytetarët e Gostivarit, siç ishte rast edhe në të gjitha debatet paraprake, në numër të madh dhe në mënyrë aktive morën pjesë në debat. Pjesëmarrësit ishin të padurueshëm edhe përgjatë prezantimit [...]


Debatet përfundojnë në Gostivar

March 13th, 2012 by marijana | Нема коментари

Cikli i debateve në kuadër të kësaj faze nga fushata “Zgjedhja jote të jetë person” po afrohet nga fundi i saj. Deri më tani kemi mbajt 8 debate në tërë vendin, ndërsa debati i fundit do të mbahet në Gostivar, më 14 mars (e mërkurë).


Për disa aspekte teknike nga votimi me lista të hapura

March 12th, 2012 by marijana | Нема коментари

 Mënyra e votimit tek listat e hapura, si dhe vënia e procedurës së tërësishme zgjedhore me lista të hapura, është çështje politike e ranguar lartë e cila kërkon arrtije të konsenzusit mes partive më relevante politike në vend.


Ç’JANË LISTA TË HAPURA – SI VOTOHET?

March 8th, 2012 by marijana | Нема коментари

 Listat e hapura, bashkë me listat e lira zgjedhore, janë lista të cilat mundësojnë që elektorati në mënyrë më demokratike t’i zgjedhë bartësit e funksioneve politikë në një vend. Me listat e hapura votuesit jo vetëm që zgjedhin partinë, por zgjedhin edhe kandidatët konkretë nga lista e partisë, për të cilët mendojnë se meritojnë të [...]


Çfarë debati dëshirojmë ne?

March 8th, 2012 by marijana | Нема коментари

Sistem i me lista të hapura, i cili u mundëson qytetarëve që përveç listës së kandidatëve të votojnë edhe për kandidatët veçmas në atë listë (votim preferencial), paraqet shprehje të nivelit më të lartë të demokracisë nga niveli i tanishëm, respektivisht nga sistemi me lista të mbyllura. Vetëm një pasqyrë e vogël e vendeve në [...]


Kohë për debat?

March 6th, 2012 by marijana | Нема коментари

Zgjedhjet parlamentare të vitit të kaluar ishin të katërtat me radhë të mbajtura sipas modelit proporcional zgjedhor me lista të mbyllura të kandidatëve. Si në ciklet e mëparshme zgjedhore, ashtu edhe në vitin 2011 përsëri u hap debat publik për atë se a është ky model adekuat për zgjedhjen e deputetëve në Kuvendin e Republikës [...]


Edhe debati i parafundit me mbeshtetje të listave të hapura

March 4th, 2012 by marijana | Нема коментари

Më 29 shkurt në Manastir u mbajt debati i parafundit nga të parashikuarat në kuadër të fushatës “Zgjedhja jote të jetë person”. Sërish ishim dëshmitar për sallën e mbushur me qytetarë të cilët në numër të madh e përmbanin modelin e propozuar me lista të hapura dhe ishin të interesuar për aspektet e ndryshme të [...]TwitterFacebookYouTube

Дали кампањата "Твојот избор да биде личност" ве поттикна да размислувате за воведување на изборен модел со отворени листи?

Погледни ги резултатите

Loading ... Loading ...

Конференција 03.05.2012

Актуелниот и предложениот модел

Имплементатори: Поддржано од:

   
       
Медиумски покровител: