ОТВОРЕНИ ЛИСТИ

Став, дискусија, информации

Advanteges of the open list system

June 21st, 2012 by marijana | Нема коментари

The open list system, on one hand, preserves the advantage of the majority systems in personal selection of candidates, and on the other hand is better than the closed list system because it gives more options from which the voters can choose. The candidates elected by this system are more motivated to fulfill their promises [...]


Proposals for improvement

June 21st, 2012 by marijana | Нема коментари

 Citizen Association MOST is a national organization that works to empower and mobilize citizens to strengthen Macedonia’s democratic culture, increase the democratic capacity of civic organizations, institutions and political actors, and to work through sustainable partnerships. MOST’s mission includes work on improvement of the electoral systems in the country. The organization launched the campaign “Your [...]


Капацитетот на изборната администрација за спроведување на изборниот модел со отворени листи

March 22nd, 2012 by marijana | Нема коментари

Пропорционалниот модел за избор на пратеници во Собранието на РМ со затворени листи, кој беше воведен во 2002 година ги покажа во практика своите добри страни. Но, гледано од денешен аспект на функционирање на политичкиот систем во РМ, парламентот како столб на демократските процеси во парламентарната демократија и отчетноста на избраните пратеници, овој систем веќе [...]


Одличен крај на циклусот дебати

March 16th, 2012 by marijana | Нема коментари

На 14 март се одржа и последната од предвидените дебати во рамките на овој циклус од кампањата “Твојот избор да биде личност”. И граѓаните на Гостивар, како што беше случај и на сите претходни дебати, во голем број присуствуваа и активно учествуваа на дебатата.


Дебатата во Гостивар привлече голем број граѓани

March 14th, 2012 by marijana | Нема коментари

И последната од серијата регионални дебати потврдува дека граѓаните сакаат да дебатираат за можните начини на унапредување на изборниот систем


Дебатите завршуваат во Гостивар

March 12th, 2012 by marijana | Нема коментари

Циклусот на дебати во рамките на оваа фаза од кампањата “Твојот избор да биде личност” се ближи кон својот крај. Досега одржавме 8 дебати низ целата држава, а последната дебата ќе се одржи во Гостивар, на 14 март (среда).


За неколку технички аспекти од гласањето со отворени листи

March 12th, 2012 by marijana | Нема коментари

Начинот на гласање кај отворените листи, како впрочем и воведувањето на целокупната изборна постапка со отворени листи, е високо рангирано политичко прашање кое бара постигнување консензус меѓу најрелевантните политички партии во земјата.


И претпоследната дебата во знак на поддршка на отворените листи

March 2nd, 2012 by marijana | Нема коментари

На 29-ти февруари во Битола се одржа претпоследната од предвидените дебати во рамките на кампањата “Твојот избор да биде личност”. Повторно бевме сведоци на преполна сала со граѓани кои во голема мера го поддржуваа предложениот модел со отворени листи и беа заинтересирани за  различни аспекти од неговото функционирање.


Отворени листи – глобален поглед

March 1st, 2012 by marijana | Нема коментари

Изборниот модел со отворени листи, којшто е израз на највисоко ниво на демократија, е најкарактеристичен за Европа, поточно за земјите од Европската Унија. Но, покрај во овие земји, тој се употребува и во други 10-ина земји од светот, односно од 71 земји кои користат пропорционален систем на светско ниво, 30 употребуваат некоја варијанта на отворените [...]


Претпоследната дебата – во градот на конзулите

February 28th, 2012 by marijana | Нема коментари

Иако лошите временски услови за краток временски период ги одложија средбите со граѓаните, караванот продолжува понатаму. Во среда ја посетуваме Битола и бидејќи почетокот на новата 2012 година донесе зголемен интерес на граѓаните за учество на локалните дебати, не помалку очекуваме и од граѓаните на Битола.TwitterFacebookYouTube

Дали кампањата "Твојот избор да биде личност" ве поттикна да размислувате за воведување на изборен модел со отворени листи?

Погледни ги резултатите

Loading ... Loading ...

Конференција 03.05.2012

Актуелниот и предложениот модел

Имплементатори: Поддржано од:

   
       
Медиумски покровител: